Arkeologiske utgravinger og undersøkelser
«Skinner og minner», utarbeidet for NSB Bane region sør i 1995 viser forekomsten av kulturminner i de i ulike korridorene. For den østre er «kulturminne-tettheten» svært stor. Behovet for arkeologiske utgravinger og undersøkelser for traseene som foreslås, må avklares i omfang, tidsbruk og kostnader. Les mer om Skinner og minner ved å trykke på denne lenken:
Kulturminnekart med automatisk fredede minner fra før 1537
Raet gjennom Horten og Tønsberg (kart)
Kulturmiljø
Kulturminnekartet på side 28 i forslag til kommunedelplan har kun inntegnet automatisk fredede fornminner fra før 1537 og nyere uavklarte kulturminner. Vi viser til rapporten Skinner og minner og kartplakaten som vi tidligere har overlevert JBV. (Se illustrasjon) På dette kartet har arkeologene også tegnet inn områder med:
1) Direkte eller indirekte konflikt med kulturminner,
2) Konflikt med landskapets kulturhistoriske innhold.
De har videre utført en klassifikasjon av konfliktene som er benyttet på kartene og i sammendraget av konfliktene:
A) Meget stor konflikt,
B) Viktig konflikt og
P) Potensiale for funn av forhistoriske bosettingsspor.
Dette er ikke tatt med i forslaget til planprogrammet, til tross for at det kan få omfattende konsekvenser. Av kartplakaten går det fram at ca. 10 km av korridoralternativ 1 (Bakkenteigen) kan få krav om utgravinger fra Riksantikvaren, mens det for korridoralternativ 3A (Skoppum vest) kan bli krav om utgravninger for ca. 3 km. Arkeologundersøkelsene som ble utført i forbindelse med Skinner og minner, gir meget god informasjon. Arkeologene har lagt fram materialet i Skinner og minner slik at det gir rom for konklusjoner selv om traseene i den etterfølgende planprosessen skulle forskyves noe. Muligheter for å treffe på arkeologiske funn er svært stor i Bondalen, over hele Borreskåla, i Adal og på Jareteigen.
I forbindelse med Vestfold fylkes søknad til UNESCO er det stilt spørsmål om en jernbaneutbygging nær Borrehaugene er forenlig med søknaden. Det er utarbeidet et eget skriv som belyser dette. Spesielt viktig er det å få avklart hvordan inngrep i området mellom Borre tettsted og Borrevannet vil virke inn på denne søknaden. Fylkeskommunens kulturavdeling har ennå ikke gitt svar på hvordan inngrep i området, som er avmerket som «Concideration area» på UNESCOs bufferkart, buffersonekartet, vil virke inn på søknaden.